A gyermekkori cukorbetegség elmélete és gyakorlata – végzős pedagógus hallgatók oktatása Szarvason – 2015. április 29.

Az inzulinhiányból adódóan kialakuló gyermekkori cukorbetegség a világon több millió gyermeket érint, Magyarországon a 18 év alattiak körében az érintettek száma jelenleg 6000 fő. A diabétesz gyakorisága az elmúlt 30 évben hazánkban mintegy három-négyszeresére nőtt, jelenleg évente 100.000 gyermeklakosból 18-22 új esetet ismernek fel. Békés megyében mintegy 150 gyermek él ezzel az élethosszig tartó, fájdalmas, napi többszöri injekciós terápiát, önfegyelmet és kiegyensúlyozott étrendet igénylő betegséggel.

A cukorbeteg gyermekek közösségben történő egészséges, harmonikus fejlődése nagymértékben függ az oktatási intézmény fogadókészségétől, empátiájától, s ezzel párhuzamosan a diabétesz elméleti és gyakorlati ismeretétől. A jelen hazai felsőoktatási gyakorlatban hivatalos program nincs a cukorbeteg gyermekek ellátására vonatkozóan, éppen ezért minden kezdeményezés kiemelkedően fontos, amely a pedagógusok diabétesszel kapcsolatos ismereteit gyarapítja.

A Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium volt az életre hívója annak a képzésnek, amelyre a közel 200 éves szellemi múlttal rendelkezdő óvó- és tanítóképzés fellegvárában, a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán került sor 2015. április 29-én. A kezdeményező és a fogadó intézmény egyaránt egyetért abban, hogy az óvodás- és kisiskolás korú gyermekek biztonságos, állapotuktól független fejlődése érdekében közösen kell fellépni, ennek első lépcsője a végzős hallgatók képzése a gyermekkori cukorbetegség kapcsán.

A szakmai munkacsoportot a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztály diabétesz gondozója alkotja – vezetője dr. H. Nagy Katalin PhD, diabetológus, pulmonológus, a gyermekintenzív osztály vezetője -, valamint a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért országos hatáskörű alapítvány.

A mintegy 40 végzős óvodapedagógus és tanító hallgató a képzésen alapvető ismereteket szerzett a gyermekkori diabéteszről, amely mellett kiemelt hangsúlyt kapott a gyakorlati oktatás: a „szénhidrát-szigeten” dietetikus szakember segítségével a diéta-, az „eszköz-szigeten” diabetológiai szakasszisztensek közreműködésével a vércukormérés és inzulinadagolás alapjaival, az életmentő glucagon injekció használatával ismerkedhettek, valamint a „mindennapok gyakorlata-szigeten” egy kisiskolás cukorbeteg kisfiú tanítója és édesanyja várta az érdeklődő hallgatókat.

Az alapítvány képviselői bemutatták a nemrégiben megjelent Hétpettyes Angyalok – történetek cukorbeteg gyermekekről nem csak cukorbetegeknek – című könyvet is, ami hasznos olvasmány lehet valamennyi leendő és gyakorló pedagógus számára.

A főiskola pedagógiai karának fogadókészsége és kiállása a közösségbe járó cukorbeteg gyermekek ügye mellett példaértékű, különösen, ha számba vesszük a közeljövő céljait. A főiskola és gyulai intézménye példát kíván mutatni, mintát akar adni. Ennek jegyében körvonalazódik egy olyan kurzus indítása a főiskolán, ahol a hallgatók megismerhetik a 1-típusú diabétesz elméletét és gyakorlatát, mindemellett képet kaphatnak az egyre gyakoribb gyermekkori krónikus betegségekről, de a képzés részét képezné egy oktatási intézményben történő lázcsillapítás vagy veszélyhelyzet elhárítása is.

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara, a szakmai munkacsoportot alkotó Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztály diabétesz gondozója, a kezdeményezés életre hívója, a Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, valamint a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért megkezdte az együttműködést és a közös munkát a hazai pedagógusképzésben egyedülállónak számító kurzus, az „Óvó néni, kérlek, segíts!” indítása érdekében.

Szarvas, 2015. április 29.

/:Dr. Lipcsei Imre:/
dékán, főiskolai tanár