1,3 millió forintot nyert a NEA pályázatán a Diaboló Alapítvány

„Nagy tervekkel indította a tavalyi évet a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Hétpettyes gondoskodás elnevezésű projektet 7 millió forinttal támogatta, melynek több elemét is sikerült megvalósítani a kialakult járványhelyzet ellenére is – számolt be Kosznáné Pule Ilona, kuratóriumi elnök. Többek között létrehozták a Diaboló Szülői Kötelék mentorhálózatot, így a megye hét körzetében bíztosítanak azonnali segítséget, támogatást az új diabéteszes családoknak. Valamint folytatódott az iskolások megsegítésére évekkel ezelőtt létrehozott Diaboló Tarisznya, illetve becsengető. Karácsony alkalmából pedig közel kétszáz családhoz juttattak el higiénés termékekből álló csomagot, melyből nem maradhatott ki a diabetikus szaloncukor sem. A járványhelyzet ellenére is sikeresen zárult az év – emelte ki Kosznáné Pule Ilona, kuratóriumi elnök. Ebben az évben a NEA pályázatán 1,3 millió forintot nyertek, melyből több konferenciát, programot szerveznek majd.

A NEA pályázatának köszönhetően továbbá szeretnének egy olyan szimpóziumot is megrendezni, ahol a szakemberek segítségével bemutatnák az érintett családoknak, hogy a gyermekkori diabétesz ellátásának milyen módjai, lehetőségei vannak. Ugyan a húsvéti játszóház a vírushelyzet miatt elmarad, a nyári Erzsébet-tábort azonban előre láthatólag megrendezik. Emellett egy közös karácsonyi süteménysütő eseményt is terveznek, ahol a szülők és a gyerekek együtt szórakozhatnak majd.

Idén szeptembertől a közoktatási intézményekben is megjelenik a diabéteszes gyermekek kezelése, mely körülményeinek törvénybe foglalása folyamatban van. A mindennapokban alkalmazható módszer kidolgozására a Diaboló Alapítvány is javaslatot tett, az azonban még kérdéses, hogy végül milyen módszertanokat fogadnak majd el.” Forrás: Gyula Televízió