21 Nő az egészségügyért – Ismét védjeggyel honorálták a legjobbakat

Az egészségügyi civil szféra jelentős szereplője, a 21 Nő az egészségügyért Alapítvány 2018 novemberében ismét ünnepélyes keretek között honorált védjegyével öt hiánypótló egészségnevelési programot. A 21 Nő által odaítélt védjegy használatát olyan kezdeményezések nyerhetik el, melyek az Alapítvány célját szakmailag megbízható módon, magas színvonalon képviselik, és melyeket országos népszerűsítésre érdemesnek találnak. Az Alapítvány célja az egészségtudatosság fej­lesz­té­se, valamint a lakosság egészségügyi is­me­re­te­i­nek bő­ví­té­se a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőjének közreműködésével, akik között dékánt, gyógyszerészt, orvost, kórházigazgatót, kutatót, rendőr alezredest is találunk. Az idei díjazottak közt öt meghatározó egészségügyi kezdeményezés kapott helyt, melyek immár méltó birtokosai a 21 Nő az egészségügyért védjegynek.

 

Kertész Éva, az alapítvány ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, „az Alapítványon keresztül fontos, rajtunk túlmutató célokért tehetünk együtt.” Visszatekintésében felidézte a tavalyi díjátadót, melyen többek közt a gyógyszerhamisítás, a gyermekelhízás, a demencia problémáinak kezelésében nyújt segítséget. Köszöntőjében kitért arra is, hogy a segítségnyújtás alapja a hitelesség, a szakmaiság, ennek biztosítékát jelenti az alapítvány 21 tagja. „Az általunk ma elismert programok mindegyike társadalmunk igényeire ad korszerű választ. Látva a hazai lakosság egészségügyi állapotát, folytatjuk a munkát, mert elhivatottak vagyunk abban, hogy a saját eszközeinkkel tegyünk embertársainkért, akik segítségre szorulnak.”

 

Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, egyben a 21 Nő az egészségügyért Alapítvány alapítója a szervezet céljáról egy keleti közmondást idézve, az Alapítvány tagjait fényüket szóró gyertyákhoz hasonlítva, köszöntőjében így nyilatkozott: „Célunk, hogy a gyertyákat magas gyertyatartókra ültessük és fényüket tükrözzük és megsokszorozzuk.”

 

Az idei díjazottak között több olyan program kapott helyt, mely már fiatal kortól komoly figyelmet fordít az egészségtudatosságra, a prevencióra.

 

Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztő szakértő, elsősegély oktató foglalkozása középiskolai szakkörként indult. A program keretében az elmúlt 13 évben szakképzett pedagógusok bevonásával, óvodástól középiskolás korig tart munkatársaival elsősegélynyújtással kapcsolatos foglalkozásokat, képzéseket, bemutatókat. Rendszer szinten 17 referenciaiskolában zajlik az elsősegély tanítás, és évente rendezik meg az országos elsősegély versenyt.

 

A Hétpettyes Katica doktornők áldozatos munkája cukorbeteg gyermekek és szüleik, valamint a társadalom egészséges tagjainak tudatos tájékoztatását tűzte ki célul. A „Katicások” arra törekszenek, hogy a diagnózis és maga a betegség ne rekessze ki a gyerekeket az egészségesek világából. A dr. H Nagy Katalin orvos által irányított munka arra is munka, hogy az érintett szülők és a környezet bevonásával mennyivel könnyebbé tehető a cukorbeteg gyermekek gyógyulása.

 

A Boldogabb családokért elnevezésű kezdeményezés az intimitásról oszt meg lényeges információkat 7–24 éves fiatalokkal. A program az általános- és középiskolások felvilágosítását, életvezetését segíti, olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a párválasztás, a testkép és a testképzavar, személyiségzavarok, a magány vagy a szexualitás. Egy osztályhoz több képzett szakértő látogat el, 2017-ben összesen 28 intézményben, 3193 diáknak tartottak család-órákat. Programjuk a határon kívül is működik.

 

Az 5XM Gyógyszereim gyógyszerészi gondozást segítő kis füzetei a laikusok számára örökös problémát jelentő „5 M” dilemmára adnak válaszokat, azaz milyen gyógyszereket (mit), miért, mennyit, mikor, miként kell beszedni a gyógyulás vagy egészségmegőrzés érdekében.

Rövid kiadványuk a laikusok számára közérthető nyelvezettel, pontokba szedve magyarázza el, milyen a helyes gyógyszeralkalmazás. A tájékoztató egy ún. pilot éven keresztül a Gyöngy, az Alma, valamint 200 független patikákban érhető el. A projekt négy szervezet: a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Semmelweis Egyetem, valamint a Hungaropharma összefogásával valósult meg.

 

Sárvári Töttős Györgyi Varázspálca szakszerviz, illetve Szuperhős Szakszerviz című mesekönyvei az izgalmas történetek és a játékos módszerek mellett a lelki egészségről szólnak. Emellett segítik a gyerekeket és a szülőket abban, hogy megértsék és elfogadják a kórházi szabályokat, valamint a beteg-együttműködés alapjait. A szerző gyógyító meséinek hamarosan a folytatása is érkezik, a sorozat további gyógyítókönyvekkel gyarapszik.