9. Országos Gyermekdiabétesz Nap

hetpettyeskaticaA cukorbetegség történelemkönyvében két, egymástól elválaszthatatlan, sorsfordító dátum szerepel;

1921. november 14-én, 30. születésnapján jelentette be Frederick Banting a diabétesz kezelésére alkalmas szubsztancia előállítását. 1991 óta ezt a napot Banting születésének 100. évfordulója tiszteletére a Diabétesz Világnapjaként ünnepeljük.

A világon elsőként 1922. január 11-én egy 14 éves, leromlott, súlyos ketoacidózisban lévő cukorbeteg kisfiút, Leonard Thompsont szemelték ki a szarvasmarha hasnyálmirigyéből előállított és Collip által tisztított Banting–Best-szérum kipróbálására. A próba sikeres volt, a gyermek kiszabadult az addig halálos betegség szorításából (forrás: dr. Szabó László: Gondolatok a Gyermekdiabétesz Napról)

Leonard-Thompson

Mi más is következhetne a cukorbeteg gyermekek ünnepén, a Gyermekdiabétesz Napon, mint egy útravaló a Hétpettyes Angyalokból, egy kis diabetikus „hamuba sült pogácsa”:

 „Kedves Sorstársaink, akik most léptétek át a diabétesz láthatatlan küszöbét!

Ha végigolvastátok a történeteket, minden bizonnyal megtaláltátok már azt az írást, amely leginkább hasonlít a saját kezdeti időszakotokhoz. Merítsetek erőt ebből, hiszen láthatjátok, hogy a cukorbetegség ténylegesen nem „betegség”, még akkor sem, ha az összetett szó jelentésében valami fájdalomra, valami rosszra, gyűjtőnéven; betegségre utal.

Talpra lehet és talpra is kell állni, hogy megéljétek az élet nyújtotta valamennyi örömöt és jót. Nem bonyolult ez, csak nehéz. Erő, vasfegyelem, kitartás, türelem, segítség és jó példa kell hozzá, de higgyétek el, menni fog! Ha megéreztétek a betűk mögötti tartalmat, érzelmet, akkor úgy gondolom, már segítettünk. Őszinte szívvel kívánom, hogy így legyen!”

Kedves Olvasóink!

Ha végigkövették a facebook oldalunkon történetrészleteinket, bizonyára kialakult egy kép Önökben. Egy kép a gyermekkori diabéteszről és egy kép a cukorbeteg gyermekekről. Alapítványunk kiemelt törekvése, hogy ez a kép olyan legyen, ahol boldog, mosolygós, kiegyensúlyozott, diabétesszel élő, de NEM beteg gyermekek jelennek meg. Bár más az életmódjuk, más az étkezésük, pontos a napi időbeosztásuk, naponta többször szúrják magukat, sok a kötöttségük – de nem betegek, „csak” diabéteszesek! Fegyelmezett, kitartó, pontos, a fájdalmat fokozottan tűrő, megbízható, erős, bátor, vidám, mozgékony, érdeklődő GYERMEKEK.

Ha Önök most ezt a képet látják, akkor jó úton haladunk! Az út csak akkor érhet véget, ha az egész társadalom ugyanezt fogja látni és fenntartások nélkül befogadja a mindennapok kis Hőseit!

Nagyon jó egészséget kívánunk a Gyermekdiabétesz Nap alkalmából, vigyázzunk egymásra és gyermekeinkre!

Holnap egy kis meglepetés is várja még azokat, akik „kedvelik” az facebook oldalunkat. Figyeljenek továbbra is bennünket!