Az Aranyanyu jelölésig vezető út – „Ma”, mint „mama”

Az Aranyanyu jelölésig vezető út –

Ma”, mint „mama

 Ünnepnap van, november 14-e.

Ezen a napon született Frederick Banting, kinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. Ez a nap egyben valamennyi cukorbeteg születésnapja is.

A Hétpettyes Angyalok című történetkötet egy részletével szeretnénk (Hunorka) kifejezni köszönetünket az inzulin felfedezőinek, a több millió cukorbeteg társunk nevében.

„… és csöpögött az életet jelentő inzulin. Olyannyira gyorsan történt mindez, hogy gondolkozni, kiborulni, megijedni, kétségbeesni, sírni nem volt idő. És onnan, amikor az első csepp inzulint megkapta, elkezdődött az ÚJ életünk. Akkor és ott, iszonyatosan nehéz volt felfogni, hogy mekkora szerencsénk van, hiszen a mi kisfiunk esélyt kapott, újra teljes esélyt az életre.”

Tegnap ünnepeltünk, Békéscsabán, közösen – Kati doktor néni, a kis és még kisebb katicák, a délutánt velünk töltő érdeklődők. Meséltünk, moziztunk, játszottunk, közben vércukrot mértünk … és könnyeztünk.

Egy halmozottan sérült fiatalember és családja is odajött hozzánk. A váratlan találkozás Kati doktor néni és kisbetege (Ricsi közben felnőtt lett) között egyet jelentett azzal, amitől az ünnep ragyogni kezd, amikor nincs szükség szavakra. Elég a szemek csillogása, egy kölcsönös gesztus, egy ölelés.

A kedves, mosolygós fiatalember egy szótagot tud kimondani: „ma”, mint mama. Ezt mondta, amikor átölelte Kati doktor nénit.