Gyula-Városerdő éjjel-nappal

gyulatabor13A Pándy Kálmán megyei Kórház Gyermekosztály diabetes gondozója ebben az évben is megrendezte nyári táborát. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a jelentkezők száma tovább növekedett, és az egyre fiatalabb életkorú gyermekek részéről nagy volt az érdeklődés. 2013. június 24-június 28. között a Gyula-Városerdő, Pipacs út 25. szám alatti üdülő adott helyet a tábornak, mely a 25 gyermek számára szenzációs élményt jelentett.

A programok megválasztásánál figyelembe vettük a hely adta lehetőségeket. Tanultunk csángó néptáncokat, rendeztünk sport vetélkedőket, a legkedveltebb játék a csocsó és a léghoki volt.

Szabadidőben különböző kézügyességet is fejlesztő programokat szerveztünk. Festettünk bögrét, dekorgumiból és spatulából állat figurákat készítettünk. A spatula még a szalvétakép alapjául is jól bevált. Gipszből öntöttünk formákat, képkeretet, amit kifesthettek és szalvétával díszíthettek a gyermekek. A gyöngyfűzés már hagyomány nálunk, így az elkészült „ékszereknek” kis papír dobozkát festettünk és szalvétával borítottunk be. A zsugorka készítés se maradhatott el, amiből már nem csak medál, hanem telefon dísz is készült.

A szórakozás mellett napi 1 órás oktatás keretén belül a gyermekek gyakorlati ismereteit is bővítettük. Pontgyűjtő füzettel ösztönöztük a gyermekeket a helyes válaszokra a diabétesszel kapcsolatos kérdésekben, valamint a segédkezés és a rendcsinálás, kézműves ajándékok készítése terén. A legtöbb pecsétet szerzők jutalomban részesültek. Az „idősebb” gondozottaink, mint ifi vezetők segítették a munkánkat azzal, hogy észrevétlenül figyelték  kis társaikat és egyben példát mutattak számukra.

A táborunkba ellátogatott Hevesi Tamás, aki a cukorbetegségről beszélgetett a 6-12 éves gyerekkel és meglepődött azon, hogy fiatal koruk ellenére minden feltett kérdésre helyesen feleltek. Itt jegyzem meg, hogy mi is mindannyian büszkék vagyunk a kis Katicáinkra.

Immár második alkalommal lehetőséget adtunk azoknak a kicsiknek és szüleiknek, akik fiatal életkoruk miatt még nem jöhettek velünk táborozni, hogy meglátogassanak bennünket és eltöltsenek egy  délutánt a táborozókkal. A szülők nagy segítségünkre voltak, hiszen mind az ötletadásban, mind a program választásában és szervezésben segítettek. A csütörtök délután azzal kezdődött, hogy rendőrségi autót és felszerelését próbálhattak ki a gyermekek, majd a szülinapi és névnapi köszöntés után liszt-, cukor és laktózmentes tortát ettünk uzsonnára. Pepe manó szórakoztatta a csapatot és az ügyesebbek krepp papírból készítettek virágot, valamint az arcfestésre és a csillám tetkóra is sorban álltak a gyermekek. Fürdésre is volt lehetőség a borult égbolt ellenére, hiszen a medence fedett volt, így vacsoráig pancsolhattak a „halacskák”. Na és a menü kenyérlángos, vagy, ahogy többen ismerik pizza volt, melyet a helyszínen kemencében készítettek pontos számítás alapján a házigazdák. A trambulin se volt soha üres, még beosztást is kellett készíteni, amit a nagyok szépen intéztek. A várszínháztól kapott jelmezekbe is szívesen belebújtak a kicsik és büszkén fotóztatták magukat. A csütörtök este zárásaként kiosztottuk az ajándékokat, hogy a kicsik se maradjanak le semmiről és válaszul mi is kaptunk egy meglepetés favirágot, amelyen minden gyermekről készült kép alatt egy kis üzenet is volt, hogy számára mit jelentett ez a tábor.

Pl. „Sokat játszom és tanulhatok a cukorbetegségről!”, „Cukorbetegekkel lehetek”

Ez az egy hét annyi fantasztikus lehetőséget adott a gyermekeknek, hogy mindenki feltöltődve és boldogan távozott.

Ezekkel a képekkel szeretnénk köszönetet mondani eddigi támogatóinknak és mindazoknak, akik ezután fogják segíteni a munkánkat.

Főbb támogatóink:

Lilly Hungária Kft.
Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekció
Diaboló a Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány
77-Elektronika Kft.
Novo Nordisk Hungária Kft.
Twinmed Orvosi Műszerek Kft.
Roche (Magyarország) Kft. Diagnosztika Divízió
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház

A szülők

Köszönettel a tábor szervezői: Dr. H. Nagy Katalin, Stégermájer Mónika, Szabó Edit, Kiszely Erika és Seresné Szabó Ágnes