Gyula Városért kitüntető címet kapott dr. H. Nagy Katalin, alapítványunk elnök-helyettese

Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dr. H. Nagy Katalin PhD., a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza Gyermekosztályának gyermekdiabetológus főorvosa, gyermekpulmonológus részére Gyula Városért kitüntető címet adományozott.

1965. február 24-én született Békéscsabán. Egyetemi tanulmányait a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen végezte. A diploma megszerzése óta a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Gyermekosztályán dolgozik. Nevéhez fűződik a kórházban a gyermekdiabetes gondozás megalapítása. Jelenleg mintegy 180 diabeteszes gyermek és fiatal áll gondozása alatt. Tagja a Magyar Gyermekorvosok Társaságának, a Magyar Diabetes Társaságnak, a Magyar Tüdőgyógyász Társaságnak. A Társaságnak. A „Diaboló a cukorbeteg gyermekekért” alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese. Dr. H. Nagy Katalin az Aranyanyu díj 2014 évi közönségdíjasa. Olyan orvosi hivatást gyakorló személy, aki a Békés Megyei Központi Kórházban fiatal pályakezdők példaképe lehet, olyan gyulai lakos, aki a családok életében jelen van. A Békés megyei cukorbeteg gyermekeket nevelő szülők Kati doktor nénire és csapatára, a Hétpettyes Angyalokra egyszerűen csak anyukájukként tekintenek. Angyalaiknak ajánlva szeretetkönyv is készült, melyben szülők és gyermekek írják le diabéteszes történeteiket. Dr. H. Nagy Katalin a gyógyításon belül nem könnyű feladatot vállalt magára. Vele találkoznak elsőként azok a szülők, akik látszólag a semmiből, egyik pillanatról a másikra az intenzív osztályon találják magukat gyermekükkel. A diagnózis – 1-es típusú diabétesz – hallatán a kezdeti sokk után muszáj belevágni a nagy kalandba, ami egy szembesüléssel kezdődik: többé semmi nem lesz úgy, mint azelőtt. Ettől a felismeréstől kezdve egy örök láthatatlan köldökzsinór köti össze a családokat Katalinnal. Mire az intenzív osztályról több hét után hazaindulnak, a Hétpettyes Angyaloknak és a csapattal együttműködő szülői hálózatnak köszönhetően a döbbenetből ébredező szülők már szakszerűen mérik napi több alkalommal a vércukrot, bátran adják be az inzulint, megtanulják a szénhidrátszámítást, és elkezdenek berendezkedni új életükre. Az első évben mindenki tudja, estefelé hol van Kati doktor néni: kongresszuson, vacsorafőzés közben és ügyeletben egyaránt érkezik az esti négy- öt telefon: jelentés a mérésekről, segítségkérés, leginkább pedig a vágy néhány megnyugtató, pánikot elűző jó szóra. Bármilyen élethelyzet adódik, Kati doktor néni ott áll a család mellett, támogatja őket nappal és őrzi az álmukat éjjel. Richter Aranyanyu, Év Embere Békés megyében, 21 Nő az egészségügyért díjas.

A képviselő-testület e díjjal elismerését fejezi ki a gyermekgyógyászat területén kiemelkedő hivatástudattal végzett tevékenységéért, valamint a gyermekkori diabéteszes betegeket és családjukat támogató civil kezdeményezések eredményességéért.