Hétpettyes Angyalok

 Már  kapható a Hétpettyes Angyalok – Történetek cukorbeteg gyermekekről, nem csak cukorbetegeknek című könyvünk.

Megrendelését leadhatja itt!

hetpettyesangyalokkonyvmontazs

Az inzulinhiányból adódóan kialakuló gyermekkori cukorbetegség egy életre szóló, napi többszöri injekciós terápiát, speciális étrendet és életmódot követelő betegség. Inzulin hiány nélkül életet veszélyeztető, halálos kimenetelű kórállapot. A világon több millió gyermeket érint, Magyarországon a 18 év alattiak száma jelenleg hozzávetőleg 3500, Békés megyében mintegy 160 kisbeteg van. Sajnos, az 1. típusú diabéteszben szenvedő betegek száma évről-évre növekszik, az utóbbi időkben évente mintegy 300 újonnan felismert eset van.

A könyvből szemelvények letölthetők itt.

A megyei cukorbeteg gyermekek ellátását 1993 óta a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekdiabétesz Gondozója végzi. Öt év után a folyamatosan növekvő esetszám szükségessé tette, hogy az osztályon team-formában a diabetológus szakorvos mellett dietetikus és szakápoló is segítséget nyújtson a betegek oktatásában, gondozásában.

Ahogyan az évek során növekedett a beteglétszám, úgy fogalmazódott meg a szülők és a gyermekek részéről egyaránt az igény, miszerint szükség lenne egy állandó „fórumra”, találkozási lehetőségre, ahol rendszeresen, kötetlen formában folyhatna párbeszéd orvos és gondozott között. Ennek jegyében indult útjára az országban elsők között a gyermekdiabétesz klub.  A rendszeres klubfoglalkozások, a jeles napok ünneplése, a nyári egyhetes táborozások igazi nagycsaláddá kovácsolták a gondozott gyermekeket, szülőket és a gondviselőket, a Hétpettyes Angyalokat.

A példaértékű orvos-gondozott kapcsolat köszöneteként született meg szülők és gyermekek megfogalmazásában a hiánypótló, Hétpettyes Angyalok című könyv, amely 33 cukorbeteg gyermek történetét, 33 szemszögből mutatja be.

A köszönet hangja mellett kiemelt célként fogalmazódott meg az új sorstársak felé a reményadás, a kapaszkodó, miszerint cukorbetegen is lehet teljes életet élni, ha megvan a kellő támasz, a biztonság.

A megható történeteken keresztül megjelennek a gyermekkori diabétesz tünetegyüttesei, így a kötet  tanulságos és hasznos olvasmányként szolgálhat a leendő és gyakorló szülők, nagyszülők, pedagógusok számára egyaránt.

A Hétpettyes Angyalok történetkötet az országos hatáskörű Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért gondozásában és támogatásával jelent meg abban a reményben, hogy a példák segítségével csökken a cukorbeteg gyermekek hátrányos megkülönböztetése, s ráirányul a figyelem a gyermekkori diabéteszre.