Ismeretnyújtó elméleti és gyakorlati tájékoztató pedagógusok számára

xIMGP9481 xIMGP9425 xIMGP9449

A cukorbeteg gyermekek közösségben történő egészséges, harmonikus fejlődése nagymértékben függ az oktatási intézmény fogadókészségétől, empátiájától, s ezzel párhuzamosan a diabétesz elméleti és gyakorlati ismeretétől.

Ennek jegyében szervezett – szülői kezdeményezésre – a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztály diabétesz gondozója és a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért ismeretnyújtó elméleti és gyakorlati tájékoztatót pedagógusok számára.

A civil kezdeményezés első lépcsőjeként azokat az intézményeket keresték meg a szervezők, ahol szeptembertől óvodát vagy iskolát kezdett/váltott cukorbeteg kisgyermek.

A szeptember 11-i programon az elmélet mellett a gyakorlaté volt a főszerep. A szénhidrát-szigeten megismerkedhettek a nevelők a diéta alapjaival, s mintegy „ellenőrzésként”, összeállíthattak egy-egy tízórait, uzsonnát, sőt, diabetikus desszerteket is kóstolhattak.

Az eszköz-szigeten vércukor-mérés, inzulin-adagoló szerelés, glucagen- és inzulin beadási gyakorlat várta az érdeklődőket. A hipoKit használatának lehetősége a leginkább sokkoló az oktatási intézményekben, éppen e miatt fontos és elengedhetetlen ez a fajta ismeretszerzés, mondhatni, „barátkozás”.

A szervezők bemutatták az elmúlt év végén megjelent Hétpettyes Angyalok című könyvet is, ami szintén hasznos olvasmány lehet valamennyi pedagógus számra.

Ahhoz, hogy a cukorbeteg gyermekek állapotuktól függetlenül, biztonságban tudjanak fejlődni, továbbra is szükséges és fontos hasonló programok szervezése, mindezek propagálása a közoktatás irányába. A közepes érdeklődés és a résztvevők csekély létszáma mindezeket támasztják alá.

Az eseményen jelent volt a Kossuth Rádió is, a műsor itt meghallgatható.

Képgalériánkat itt tudja megtekinteni.