Jónak lenni jó!

Valóban, jónak lenni nagyon jó, együtt megélni a jót, még jobb! Velünk ez történt 2018. december 16-án.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2012-ben indította útjára a Jónak lenni jó! elnevezésű kampányát, amely évről-évre nemes, kiemelten fontos ügyeket szolgál. Az idén a cukorbeteg gyermekek és fiatalok táboroztatása került a középpontba. Ilyen mértékű országos, illetve határon túli összefogás még nem volt a diabéteszes gyermekek érdekében.

Megtiszteltetésként és egyben, tevékenységünket elismerő eredményként éltük meg, hogy alapítványunk – Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért –, mint vidéki helyszín, kiemelten kapcsolódhatott be a közmédia egész napos műsorfolyamába.

A program szervezésekor már megéreztük a kampány üzenetét, egy emberként állt mellénk a szűkebb és tágabb környeztetünk. Gyula város vezetése, a forgatási helyszínül választott intézmények – Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyulai vár, Gyulai Várfürdő Kft.-, rendszeres támogatónk, a Dig-Build Kft., az Update Low Carb Pékség & Shop gyulai üzlete és még sokan mások.

A Hétpettyes Szülői Kötelék tagjai, a cukorbeteg gyermekeket nevelő családok közül hetvenen mondták azt a program hallatán, hogy örömmel jönnek és kérdezték, miben segíthetnek. Már tudtuk, hogy különleges ünnep lesz advent harmadik vasárnapja.

Az Almásy-kastélyban indult a programunk, hetven érintett család, mintegy százhatvan résztvevőjével. Hóesésben gesztenyesütés, vércukormérő tesztcsíkokkal karácsonyfa készítés, árnyjáték, ahol bemutattunk egy eszméletvesztéssel járó hypoglikémiás rohamot, gasztro-vetélkedő, időutazás 1922-be …, és ez csak az első helyszínünk volt, majd jött a Vár.

Nem mindennapi, hogy középkori falak között, Magyarország legnagyobb búbos kemencéjében diabetikus mézeskalács süljön, de december 16-án ez is megtörtént. Sólymok repkedtek az udvaron, lúdtollal írtunk képeslapokat, a mézeseket szorgos kiskezek díszítették szebbnél-szebbre …, és ez még mindig nem a nap vége volt, csak a szárazföldi programoké.

A vízi programok a Gyulai Várfürdő Aqua Palotájában történtek, volt úszóverseny profi vízilabdás irányítással, aqua fitness kis Mikulásoknak, majd a nap zárásaként, megérkezett a búvár Mikulás is a búvár krampuszával együtt.

A nap hangulatáról nehéz írni, nem is próbálok, a fényképek valamennyit segítenek ebben. Azt gondolom, akik ezt megéltük, igazi csodában volt részünk, olyan adventi varázslatosban. Már nem számított a kameraláz, nem volt fontos, hogyan és hol férünk el ennyien, vagy hogy milyen az elázott Mikulás sapka és szakáll a képernyőn – ezek mind-mind eltörpültek, mert együtt voltunk, együtt tettünk mindent, mint egy jól működő családban karácsony idején.

Hálás szívvel köszönjük a segítséget Gyula városának, az intézményeknek, a közreműködő Munkatársaknak, a támogató cégeknek, a forgatócsoportnak és valamennyi jó szándékú embernek!

Kiemelten köszönjük

a nyilatkozatokat vállalók hozzáállását, „bátorságát”, időrendi sorrendben: dr. Görgényi Ernő, dr. H. Nagy Katalin, Ficzere Zalán, Kékegyi Bianka, Lévai Ildikó, Szabó Daniella, Seresné Szabó Ágnes, Kurucz Márta, Fekete Mónika, Kincses Kitti, Such Hunor, Koszna Lilla, Kosznáné dr. Pule Ilona, Kelemen Mariann.

a közreműködők színészi teljesítménynek beillő alakítását: Szántó Bianka, dr. H. Nagy Katalin, Molnár Anett, Gyöngyösi Dóra, Hajdú Attila, Tóth Szilárd, Seresné Szabó Ágnes.

A vércukormérő tesztcsíkokkal meseszép karácsonyfák születtek, amelyek rendezvényünk jelképévé is váltak: általuk vittük el a diabéteszes karácsony üzenetét a támogatóinknak. Akik ezt megálmodták és segítették: Farkas Anikó, Lestyán Ágnes, Vámosné Nagy Ilona, Szabó Lászlóné, Svecz Katalin.

A tesztcsíkokkal nem csak játszó, hanem a Várfürdő vendégeinek vércukrot mérők is fontos szereplői voltak a napunknak: Molnár Anett, Koszna Lilla.

Diabolós pólóba öltöztetett kicsit és nagyot egyaránt a Dig-Build Kft.

A „Mikulás munkáját segítette” Szabó Lászlóné, aki hetekig varrta a meseszép textil szaloncukrokat.

A diabetikus mézeskalácsokat Gálné Molnár Gabriellának, Fekete Mónikának és Andrási Évának köszönhetjük.

Egész napos ellátásunkról Gyula városa, a gyulai Update Low Carb üzlet és a Diaboló gondoskodott.

Valamennyi résztvevő család vendége volt a fogadó intézményeknek: a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontnak, a Gyulai várnak és a Gyulai Várfürdő Kft.-nek

Ünnepnapunk zökkenőmentességéről, nyugalmáról, a Családok szívéről-lelkéről,  gyermekeink öröméről a

Hétpettyes Angyalok – dr. H. Nagy Katalin, Szabó Edit, Seresné Szabó Ágnes, Molnár Anett, és

a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriuma gondoskodott:

Kosznáné dr. Pule Ilona, dr. H. Nagy Katalin, Lagziné Remeczki Andrea, Lévai Ildikó.

Valamennyiünk segítségével, közreműködésével

több mint 132 millió forint

adomány gyűlt össze a Jónak lenni jó! műsorában!

„Adni a legjobb dolog a világon,

meg is indokolom mindjárt.

Gondolj csak bele:

amikor valaki ad, akkor éppen valaki kap is.

És kapni a másik legjobb dolog a világon.”

/Kiss Ottó: Adni/

Boldog karácsonyt, békességet, egészséget kívánok!

Lévai Ildikó

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért,
kuratóriumi tag