Jótékonysági Est 2017

Kikeleti Katicás Vigasságról hitelesebben, meghatóbban, lényegre törőbben, mint a Gyulai Hírlap munkatársai, magunk sem írhattunk volna.

 

GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. április 09. 14:00

 

 Jótékonysági estet tartottak a cukorbeteg gyermekek és fiatalok megsegítésére

A Kikeleti katicás vigasságon sokan megmutatták, hogy segíteni jó

Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita volt a fővédnöke a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért idei jótékonysági estjének. A Kikeleti katicás vigasság a Békés Megyei Központi Kórház Árvay-termében zajlott számos közéleti személyiség, magánszemély és tehetséges fiatal közreműködésével. Ugyanitt a Diaboló Hírmondó első számát is bemutatták.

Ficzere Zalán házigazdaként köszöntötte a jótékonysági est részvevőit
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Susánszky Zóra és Susánszky Richárd testvérpár keringője nyitotta meg április 8-án, szombat este a Kikeleti katicás vigasságot a megyei központi kórház Árvay-termében. A két táncos elsősorban azért vállalta a fellépést, mert legjobb barátaik, Ádám és Petra is cukorbetegek. Úgy gondolták, így kétszeresen segíthetnek. Elhatározásukkal felkészítő tanáraik, Kovács Katalin és Meszlényi Viktória is teljes mértékben egyetértettek.

Az est fővédnöke Herczegh Anita asszony, Áder János köztársasági elnök felesége volt, háziura pedig Ficzere Zalán „kiskatica”, aki példás határozottsággal üdvözölte az egybegyűlteket.

 

Sokan gyondolták úgy, hogy segíteni jó!
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A jótékonysági estet jelenlétével is támogatta Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa és Herczeg Tamás, a Csaba Gyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettese.

A Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért nevében Kosznáné dr. Pule Ilona köszöntötte az est részvevőit.

– Nem könnyű leírni a betűket, amelyek érzéseket fogalmaznak meg, főként, ha közel egy évtizedet foglalnak magukba – fogalmazott az elnök asszony. Megnyitóbeszédében elmondta, az alapítványt egy budapesti házaspár hozta létre 2001-ben, azzal a céllal, hogy segítsenek a cukorbeteg ifjúságon. A jelenlegi kuratórium, amelyben jómaga mellett dr. H. Nagy Katalin, Lagziné Remeczki Andrea, Lévai Ildikó és Dudás Mihály végez áldozatos munkát, saját kezdeményezésére alakult meg 2010-ben. Aláhúzta, eredményeiket annak a páratlan összefogásnak köszönhetik, amely a szakemberek és a szülők között megvalósult.

 

Kosznáné dr. Pule Ilona, az alapítvány elnöke
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Háziasszonyként dr. H. Nagy Katalin, azaz Kati doktor a hétpettyes katicabogár jelentéséről beszélt. Elmagyarázta, jelképük annak a vérparaméternek a 7 százalékos értékére utal, amely a szövődménymentes felnőttkornak a záloga, a jó anyagcsere-állapot jelzője. Az előző évi jótékonysági esten bemutatott Kéretlen ajándék című kisfilm kapcsán bejelentette, a produkció önálló életre kelt. Remek hír, hogy hatására a Magyar Gyermekorvosok Társasága nemrég országos jelentőségű sajtóbeszélgetést rendezett. A Diabétesz Gondozó vezető főorvosa is úgy vélte, sikereik közösségük összetartó erejének tulajdoníthatók. A kuratóriumi tagok mellett Seresné Szabó Ágnes, Szabó Edit és Molnár Anett munkatársainak mondott köszönetet, majd hivatalosan is megnyitotta a vigasságot.

 

Dr. H. Nagy Katalin főorvos, kuratóriumi tag Ficzere Zalán háziúr társaságában
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként a Szabad Torna SE többszörösen díjazott Acid Jazz Dance Company elnevezésű formációja lépett közönség elé, köztük Szántó Bianka, aki abban az évben csatlakozott a csoporthoz, amikor cukorbeteg lett. Ez a harmadik életévében történt, ennek ellenére kitartott, nem adta fel kedvenc időtöltését. Műsorukat Gerebicz Adrienn koreográfus állította össze.

 

Az Acid Jazz Dance Company
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A következő percekben ismét Zorka és Richárd szórakoztatta a publikumot, ezúttal egy csacsacsával. A latin forróságból Kékegyi Bianka kalauzolta el a hallgatóságot a misztikus Somogyba János Hajnalka énektanár irányításával. A kislány két és fél éves kora óta diabéteszes, most népdalokat adott elő.

 

Kékegyi Bianka
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az előadás a titokzatos Szilágyság megidézésével folytatódott. Az idén 50 éves Körösmenti Táncegyüttes utánpótlás-csapata, a Pántlikás Gyomaendrődről érkezett Gyulára Kiszelyné Nagy Erika pedagógus vezetésével. A Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei az idei tanévtől működnek ebben az összetételben, szereplésük az újdonság erejével is hatott. A hagyományápolás mellett a táncosok a jótékonykodást is nagyon fontosnak tartják, a fellépési lehetőséget ezért semmiképp sem hagyták volna ki.

 

A Pántlikás
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A nemes kezdeményezést Csík Gábor, a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gitár tanszakának diákja is meghatározónak tartja. Dalát barátnőjének, Gyöngyösi Dórának dedikálta, aki szintén cukorbeteg, és szintén zenei tanulmányokat folytat a megyeszékhelyen. Gábor az összes diabéteszes gyermekért, ifjúért és az alapítvány támogatásáért játszott ezen az estén.

 

Csík Gábor
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Utolsóként Hrubák Axel lépett közönség elé, hogy elszavalja saját versét. A cukorbeteg fiatalember írói és előadói vénája már országos szinten is magára vonta az irodalmárok figyelmét, ezúttal Gyulán remekelt. A boldogság rejtelmei című költeménye a nyomdafriss Diaboló Hírmondóba is bekerült. A gyulai kiadvány első száma erre az alkalomra jelent meg, oldalain a diabéteszes világ eseményeiről, érdekességeiről, fontosabb tudnivalókról számolnak be az alapítvány tagjai, szerkesztői, tollforgatói, felkért szerzői.

 

Hrubák Axel
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A segíteni akarók támogatói jegyeket válthattak elővételben, legkevesebb kétezer, legtöbb 20 ezer forintért, a belépő 5 ezer forintba került. Ezen kívül a segítségnyújtásnak számos módozata közül is lehetett választani a vigasságon. Volt, aki tombolát vásárolt, volt, aki névtelenül adakozott. Kéri László festőművész alkotásaiból ajánlott fel néhányat a beteg gyermekek és fiatalok javára. A talpalávalót Bálint Imre zenekara szolgáltatta, a finom falatokról Ambrus György mesterszakács gondoskodott.