„Kamaszkor vagy komiszkor…?-avagy hogyan éljük túl?”

A Diaboló Alapítvány fontos küldetése a közösségépítés mellett a családok tudásbázisának naprakésszé tétele, segítségnyújtás az aktuális problémákban. Fentiek jegyében 2022. november 5-én szakmai napot tartottunk, ahol a kamaszkor került fókuszba.
Dr. H. Nagy Katalin PhD gyermekdiabetológus és Dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológus doktornők előadásaikban a „nagy kaland”, azaz a diabéteszes kamaszok kezelésének lehetőségeit, a mindennapi élethelyzetek megoldási kulcsait mutatták be, hangsúlyozva az együtt-gondolkodás fontosságát. Kardos József pszichológus szemléltette: ez egy természetes időszak, a vele járó viharokkal együtt, melyben gyermeknek és szülőnek is meg kell küzdenie, de a végén mindenki személyisége gazdagszik és újra kisüt a nap. Flender Fanni dietetikus a divatdiéták világába kalauzolt minket, megismerhettük az előnyöket-hátrányokat, valamint azok vércukrokra gyakorolt hatását is. Fodor Emese mesterkozmetikus előadásában bőrünk védelmének alapjait mutatta be. Mi, diabéteszes gyermeket nevelő Anyák is szépülhettünk egy kicsit, elméletben legalábbis.
Dr. Vekerdy Tamás szavaival élve az „átmenetileg zárva” időszak kalandokkal teli ugyan, de a viharok után újra visszakapjuk a tüneményes gyermekünket, aki időközben érett személyiséggé cseperedik és mosolyogva tekinthetünk vissza az akkor korántsem mulatságos, közös élményekre.
A rendezvény helyszínén érezhető volt a szeretet ereje, az összetartozás önzetlen lendülete: egy 7 éves cukorbeteg és lisztérzékeny kislánynak gyűjtöttünk tartós élelmiszereket, finomságot, melynek jóvoltából a kis „Katicalányhoz” idén bizonyosan hatalmas zsákkal érkezik a Mikulás.