Katicarajzás a Richter Egészségvárosban

A segítségnyújtásnak számtalan formája adódhat. Olyan azonban, ahol egyszerre tehetünk jót magunkkal és környezetünkkel, nagyon kevés. A Richter Gedeon Nyrt. kilenc éve indított programjának mottója ezt tükrözi: „Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak”

A Richter Egészségvároshoz csatlakozók szeptember 16-án, Gyulán – saját egészségük megőrzése érdekében – fontos szűrőprogramokon, tanácsadásokon vehettek részt, mindeközben segítve, támogatva a békés megyei gyermekek egészséges jövőjét. Célzottan az újszülötteket és diabéteszes gyermekeket, az orr-fül-gégészet és gyermek-pszichiátria kis betegeit.

Nyár derekán tudtuk meg, hogy szeptember 16-a jeles nap lesz hétpettyes közösségünk életében. Ennek megfelelően, már júliusban nekiláttunk a felkészülésnek. Eleinte szűk körben, olyan „Micimackósan csak törtük a fejünket, gondolkoztunk”, majd kibővülve a Hétpettyes Kötelék apraja-nagyjával, közösen kitaláltuk a Richter-es önmagunkat (megjelenés, műsorszám, bála-katica …). Sokadszor derült fény arra, mennyire színes és sokoldalú a csapatunk, külön-külön mindenki kimagasló valamiben, összefogva pedig csodákra vagyunk képesek. Richter Aranyanyu Kati doktor néni szikrájából, hogy állunk a színpadon és valami nagyot alkotunk, valóság lett. Hetekig álmodoztunk, terveztünk és szerveztünk, majd szeptember 16-án bizonyítottunk – ismét. Katicásan, piros-feketében, szárnyakat felcsatolva „elleptük” Gyula belvárosát, mintegy nyolcvanan, cukorbeteg gyerkőceink, a tesók, szülők és nagyszülők. A gyermekgyógyászati sátorban egész napos orvosi tanácsadás, különböző szűrési lehetőségek és a Hétpettyes Szülői Kötelék „Figyelj a jelekre!” programja várta a résztvevőket.

Nehezen tudjuk megbecsülni az érdeklődők számát, annyi biztos, hogy pihenésre nem sok idő maradt napközben. Kisebb és nagyobb katicák csoportosan szórólapoztak, sátrunkhoz invitálták a résztvevőket, katicás lufikat és piros almát osztottak, az Angyalok – Seresné Szabó Ágnes, Szabó Edit, Molnár Anett – szinte megállás nélkül szűrtek-mértek, tanácsot adtak, Kati doktor néni – dr. H. Nagy Katalin PhD pedig összefogta mindezt. A „munka” mellett azonban arra valamennyien szakítottunk időt, hogy a saját pontgyűjtő füzetünk is megteljen.

A Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola fogadta be a közösségünket, helyet adva kora reggeltől késő estig az étkezéseinknek, a pihenő kiskaticáknak, megfáradt nagyoknak és itt gyakoroltunk a fellépésünkre is. Icu – Kosznáné dr. Pule Ilona – vállalta az ellátmány felelősi posztot, precízen megszervezve és egyeztetve. Számtalan finomság került a szülők, nagyszülők és a Diaboló jóvoltából az asztalra.

Kellően felfokozott hangulatban, csupa katicás „egyenruhában” felvettük a villámcsődületes – flash mob – alakzatunkat és vártuk a pillanatot. Érzelmi hangolódásra is volt lehetőségünk, többeknek már itt kellettek a zsebkendők. Kati doktor néni felkérésére, tehetséges békéscsabai nagykaticánk mutatta be közösségünket, amit így nyitott: „Engedjék meg, hogy bemutatkozzam, Gyöngyösi Dóra vagyok, egyike azon cukorbeteg fiatalnak, akinek életét a Richter Egészségváros adomány gyűjtésének céljaként megjelölt speciális eszközök megkönnyíthetik. Köszönet érte Önöknek! Engem ért az a megtiszteltetés, hogy bemutathatom a Békés megyei Központi Kórház Gyermekdiabétesz Gondozóját és a velük szorosan együttműködő Hétpettyes Szülői Köteléket.”

Dóri letette a mikrofont, átült a zongorához és … felcsendült a Valahol Európában című musical „A zene az kell!” első taktusa, Kékegyi Bianka pacsirtánk szólójába becsatlakozott Dóri édesapja, Gyöngyösi Zoltán gitár- és énekjátéka, majd a koreográfia szerint valamennyien a színpadon és előtte találtuk magunkat. Rendkívül megható volt számunkra is a „dalunk”, de a közönségre is nagy hatással voltunk, a szélnek eresztett lufik ezt már csak fokozhatták.

Eljött az izgalommal várt pillanat, az adománypontok alapján befolyt összeg eredményhirdetése: a Richter kétmilliós alapadománya mellé Gyula városa 3.366.000 forintot gyűjtött össze!

Igazán volt mit ünnepelnünk, egyrészt az adomány összegét, másrészt a saját teljesítményünket. Visszavonulva a bázisként szolgáló iskolába, ezt meg is tettük, több szinten is. Pohárköszöntő, tapsvihar és a most debütáló „Diaboló tarisznya” átadása is itt történt. Második évben támogatja a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért a felsőfokú tanulmányokat folytató fiataljainkat. Az idén két ifjú hölgy nyerte el a támogatást és persze, a tarisznyát, megrakva útravalóval.

Megköszönve figyelmüket, a Hétpettyes Szülői Kötelék bemutatkozó előadásának zárómondatait idézem: „

„Az idén hivatalosan is megalapítottuk a Hétpettyes Szülői Köteléket, megerősítve az évek óta jól működő kapcsolatrendszerünket. Ott vagyunk, amikor a frissen diagnosztizált gyermekek és családjaik a legnehezebb időszakot élik át, ott vagyunk, amikor már otthon megkezdik az új életüket és kötelékbe rendeződünk akkor is, amikor egy-egy eseményre, programra készülünk közösen, akár heteken keresztül.

A mai nap is ezt bizonyítja, összetartozunk, valódi családot alkotunk és együtt szinte mindenre képesek vagyunk!”

 

Lévai Ildikó, kuratóriumi tag

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért