Összefogás a cukorbeteg gyermekekért

– szűrés és ismeretterjesztés a hatékonyság záloga –

Közel 120 vendég vett részt április 6-án a Gyulai Várfürdő Kft. és a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért közös, egész évben tartó szűrő- és ismeretterjesztő programja második akciónapján.

Az első méréshez hasonlóan, ismét vércukorszint- és vérnyomásmérés, tanácsadás, a diabétesszel kapcsolatos kiadványok, diabetikus lekvárkóstoló és egy nyereményjáték is várta az érdeklődőket.

A szűrőnap összegzése egyben az április 7-i egészségügyi világnap felvezetője is lehet, melynek témája a magas vérnyomás. Kimagasló volt azon vendégek száma, akiknél fenyegetően magas vérnyomás értékeket mértünk, viszont a vércukorszint-mérések eredményei – ellentétben az első akciónapon tapasztaltakkal – jellemzően a normál értéktartományon belüliek voltak, néhány esettől eltekintve. Azért, hogy a szűrőprogram valóban elérje a célját és bizonyos szempontból orvosilag is értékelhető legyen, a résztvevők minden esetben kapnak egy szűrőlapot, amellyel a későbbiekben felkereshetik a háziorvosukat és egy esetleges nagyobb egészségügyi problémának vehetik elejét.

Bár a tavaszi időszak vendégkörét nem a gyerekek és a fiatalok alkotják, mégis kiemelten fontosnak tartjuk a jelenlétet, hiszen a szülőkön, nagyszülőkön keresztül az információkkal, szakkiadványokkal talán hatékonyabban érhető el az a célcsoport, akikért működünk, tevékenykedünk; a gyermekek és a fiatal felnőttek.

Lévai Ildikó, kuratóriumi tag

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Szólj hozzá