Valószerűtlen valóság

Magyarországon ma minden 600 megszületett gyermek közül hozzávetőlegesen egy számíthat arra, hogy tizenöt éves kora előtt diabéteszes lesz.

Ezek tények, ami egyben a szomorú valóság is.

Az is tény, hogy a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola második osztályába jár egy kisfiú – Hunor -, aki hároméves kora óta cukorbeteg.

Az iskola teljes közössége nyitottan, zökkenőmentesen fogadta a kisfiút elsős korában. Ehhez nagy segítséget kaptak a pedagógusok többszöri elméleti és gyakorlati oktatás formájában a dr. H. Nagy Katalin vezette megyei diabétesz gondozó csapatától. A kezdetektől jelenlévő pozitív hozzáállás, valamint a képzés együttesen eredményezték azt, hogy a diabétesz észrevétlenül épült be az iskola életébe és Hunor éppúgy tölti a hétköznapokat, mint az egészséges társai.

Annak, hogy egy huszonnégy fős osztályközösségben egy már ott lévő cukorbeteg kisgyerek mellett még valaki diabéteszes legyen, rendkívül kicsi a matematikai valószínűsége, ám a számok időnként összekeverednek és bekövetkezik egy messze nem kiszámítható esemény. Februárban ez megtörtént: a második osztályban egy kislánynál is 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A valóság és az élet ezzel megcáfolta a matematika valószínűség-számítási törvényeit.

Minden rosszban van valami jó!, tartja a mondás, s ebben az esetben ez igaz is. Fanni egy olyan közösségbe térhetett vissza az új élete kezdetén, ahol a diabéteszből minden nap jelesen „vizsgázó” pedagógus kollektíva és „rutinos” osztálytársak fogadták szeretettel.

A diabéteszről nem lehet elégszer beszélni, minél többször, minél több fórumon kell ahhoz, hogy az árulkodó tüneteket időben felismerje a szülő, a pedagógus, a környezet.

Ez volt az indoka, hogy az iskola kollektívája szükségesnek tartotta tájékoztató előadás szervezését elsősorban szülők számára a gyermekkori cukorbetegségről.

A megyei diabétesz gondozó csapata – dr. H. Nagy Katalin diabetológus, Szabó Edit főnővér és Seresné Szabó Ágnes dietetikus – minden, hasonló kezdeményezésre nyitott, örömmel vállalja képzések, előadások tartását a témakörben. A megjelent szülők, érdeklődő gyerekek, a pedagógusok február 24-én tájékoztatást kaptak a diabétesz elméletéről, a terápia részét képező inzulinadagolási módokról, eszközökről, megismerkedhettek a diéta alapjaival, elsajátíthatták az életmentő injekció beadási technikáját. Az elhangzottak mintegy képi összefoglalójaként megnézhették a Diaboló Alapítvány nemrégiben elkészült ismeretterjesztő kisfilmjét, Kéretlen ajándék címmel.

Fontosak az ilyen események, mert vagy a régi ismereteket elevenítjük fel, vagy újakat szerzünk, mindenképpen csak gazdagodunk, s mellette jó ügyet szolgálunk.

Ahogy a vetített kisfilm címe – Kéretlen ajándék – is utal a tényre, Fanni és Hunor sem kérték a diabéteszt, „csak” kapták, figyeljünk és ügyeljünk egymásra!

Lévai Ildikó
kuratóriumi tag