Országos Gyermekdiabétesz Nap

dianap2016Kettős ünnep volt a 2016. január 9. nekünk, cukorbeteg gyermekeket gondozó családoknak.
Mindnyájan tudjuk, hogy 1922. január 11-én a 14 éves cukorbeteg Leonard Thompson a világon először kapott életmentő inzulin injekciót, ő volt az első inzulinnal kezelt gyermek. Emlékére 2006. óta minden évben országos rendezvénnyel emlékezünk meg az inzulin első beadásának évfordulójáról. Érintett szülőként pedig érezzük szívünkben a hálát, hogy ma már korszerű technikai eszközök segítségével, sok-sok odafigyeléssel és szabályok betartásával ugyan, de gyermekeink teljes értékű életet élhetnek.
Maroknyi csapatunk – gyermekek, szülők és természetesen a Hétpettyes Angyalaink – vidámsága már az utazás során alaphangulattá vált, hisz az összetartozásunk egyik alappillére az, hogy minden lehetőséget kihasználunk a közös programokra, találkozásra, beszélgetésre; megosztjuk egymással örömeinket és bánatunkat is.
Ebben az évben Hódmezővásárhely adott otthon az országos rendezvénynek, ahol színes programkínálat várta a résztvevőket: kinek a társasjáték, az arcfestés, a népszerű csillámtetkó vagy a jóga, kinek pedig az új technikai lehetőségekről szóló tájékoztató vagy a rég nem látott kedves ismerőssel történő beszélgetés nyerte el a tetszését.
Természetesen alapítványunk, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért saját ’kisgyermekét’, a Hétpettyes Angyalok című szeretetkönyvét is bemutattunk a rendezvényre látogatóknak. 33 sors, 33 cukorbeteg gyermek története, melyeket az élet írt – a szülők, nagyobb gyermekek pedig papírra vetettek. Megfogalmazódott bennük az új sorstársak felé a reményadás hitének szükségessége, miszerint cukorbetegen is lehet teljes életet élni, ha megvan a kellő támasz, a biztonság. Megfogni egymás kezét és segíteni annak, akinek szüksége van rá!
A nagyteremben a közelmúltban napvilágot látott, Kéretlen ajándék című dokumentumfilmünk bemutatójára került sor. A különböző korú diabéteszes gyermekek élethelyzeteit naturálisan jeleníti meg a film, fókuszálva a mindennapi nehézségekre, küzdelmekre. A diabétesszel érintett családokban jól ismerjük ezeket a szituációkat, mégis a filmet követően másodpercekig csend honolt a teremben és könnyes szemeinket törölgetve próbáltuk folytatni a programokat.
Miközben szülőként egymástól újabb és újabb praktikákat, kitapasztalt és megvalósított diab’ fortélyokat tanulhattunk, addig gyermekeink színes élményekkel gazdagodtak és közöttük barátságok szövődtek. Sokuk életében ez volt az első alkalom, hogy szülő nélkül vágtak neki egy hosszabb idejű és távoli kalandnak – természetesen a Hétpettyes Angyalaink észrevétlen, ám gondoskodó felügyelete mellett. Mert ezek a gyerekek hol is kezdhetnék el a szárnypróbálgatásokat, ha nem itt és nem ebben a formában?
Hazaérve a gyermekek pirospozsgás arccal, tele energiával és vidáman kérdezték:
Mikor lesz a következőőő?

Lagziné Remeczki Andrea